Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε μετά την επέμβαση στομίας

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας μπορεί να σας φανούν δύσκολες. Θα λάβετε μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τη νέα κατάσταση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστείτε, αλλά με τον καιρό θα εξοικειωθείτε με τη νέα σας ζωή. Με τη σωστή καθοδήγηση και τα σωστά προϊόντα, θα είστε σύντομα σε θέση να κάνετε ότι κάνατε πάντα.

Σε αυτήν την ενότητα, θα βρείτε πληροφορίες για τα προϊόντα, πώς να φροντίζετε σωστά τη στομία σας, πώς να αντιμετωπίζετε επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν καθώς επίσης και χρήσιμες συμβουλές για να επιστρέψετε ομαλά στην καθημερινότητά σας.

Χρήσιμες πληροφορίες μετά την επέμβαση στομίας

<h4>Πώς είναι η στομία τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση;</h4>
Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας θα είναι διαφορετικές. Θα έχετε έναν σάκο εφαρμοσμένο στην κοιλιακή χώρα και πολλά νέα πράγματα να μάθετε ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας.

Πώς είναι η στομία τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση;

Οι πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση στομίας θα είναι διαφορετικές. Θα έχετε έναν σάκο εφαρμοσμένο στην κοιλιακή χώρα και πολλά νέα πράγματα να μάθετε ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητά σας.
<h4>Νιώστε ασφάλεια μετά την επέμβαση στομίας</h4>
Ο Επαγγελματίας Υγείας θα σας εξηγήσει πώς να φροντίσετε τη στομία σας όσο βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις ή να ζητήσετε διευκρινίσεις, αν χρειαστεί.

Νιώστε ασφάλεια μετά την επέμβαση στομίας

Ο Επαγγελματίας Υγείας θα σας εξηγήσει πώς να φροντίσετε τη στομία σας όσο βρίσκεστε ακόμα στο νοσοκομείο. Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις ή να ζητήσετε διευκρινίσεις, αν χρειαστεί.
<h4>Σε ποιον να μιλήσετε και τι να πείτε για τη στομία σας;</h4>
Σε ποιον θα μιλήσετε και τι θα πείτε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες.

Σε ποιον να μιλήσετε και τι να πείτε για τη στομία σας;

Σε ποιον θα μιλήσετε και τι θα πείτε εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες.

Χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή με στομία

Επιλέξτε τον κατάλληλο σάκο ή βάση στομίας

Τι είδους σάκος ή βάση στομίας είναι κατάλληλη για μένα;

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρατηρείτε ορισμένες αλλαγές. Μετά από μια επέμβαση στομίας, το σώμα σας μπορεί να αλλάξει για πολλούς λόγους όπως αύξηση ή μείωση βάρους καθώς αναρρώνετε από τη νόσο, πτυχές ή ουλές στο δέρμα ή εμφάνιση κήλης που σχετίζεται με τη στομία σας. Αν το σωματικό σας προφίλ αλλάξει, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σάκος/βάση στομίας εξακολουθεί να εφαρμόζει σωστά.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι συστημάτων στομίας:

Τα Συστήματα ενός τεμαχίου αποτελούνται από έναν σάκο και ένα κολλητικό ενσωματωμένο στον σάκο. Όταν χρειαστεί αλλαγή, αφαιρείτε ολόκληρο τον σάκο.

Τα Συστήματα δύο τεμαχίων περιλαμβάνουν μια βάση που κολλάει στο σώμα και έναν σάκο που κουμπώνει στη βάση. Σε αυτά τα συστήματα, μπορείτε να αφαιρέσετε και να αλλάξετε τον σάκο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε ταυτόχρονα και τη βάση. Το μηχανικό κούμπωμα του συστήματος δύο τεμαχίων εξασφαλίζει ότι ο σάκος έχει κουμπώσει με ασφάλεια πάνω στη βάση.Τύποι σάκου στομίας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σάκων ανάλογα με το είδος στομίας που έχετε:
 • Κλειστός
 • Ανοιχτός
 • Ουρητηροστομίας

Οι κλειστοί σάκοι χρησιμοποιούνται γενικά αν έχετε κολοστομία, καθώς τα κόπρανα είναι συνήθως πιο στερεά. Οι κλειστοί σάκοι είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε όταν γεμίσουν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται αντί να αδειάζουν και να χρησιμοποιούνται ξανά.

Οι ανοιχτοί σάκοι χρησιμοποιούνται γενικά αν έχετε ειλεοστομία καθώς τα κόπρανα είναι συνήθως πιο υδαρή. Μερικές φορές, οι ανοιχτοί σάκοι χρησιμοποιούνται και σε περίπτωση που έχετε κολοστομία όταν οι κενώσεις είναι υδαρείς. Οι ανοιχτοί σάκοι αδειάζουν εύκολα και δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά όσο οι κλειστοί σάκοι.

Οι σάκοι ουρητηροστομίας χρησιμοποιούνται αν έχετε ουροστομία για τη συλλογή των ούρων. Οι σάκοι μπορούν να αδειάσουν και να αλλαχθούν όταν χρειάζεται. Ένας σάκος ουρητηροστομίας μπορεί να συνδεθεί με έναν ουροσυλλέκτη κλίνης έτσι ώστε να αποφύγετε το άδειασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Φροντίστε σωστά τη στομία σας

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα γύρω από τη στομία σας υγιές. Η επαφή των εκκρίσεων της στομίας με το δέρμα προκαλεί δερματικό ερεθισμό, ο οποίος στη συνέχεια επηρεάζει το πόσο καλά κολλά το κολλητικό του σάκου ή της βάσης στο σώμα σας. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος καθώς προκαλείται μεγαλύτερη διαρροή λόγω της μη σωστής εφαρμογής του σάκου/βάσης και επιδεινώνεται ο ερεθισμός του δέρματος.

Διατηρείτε το δέρμα σας υγιές

Οι 6 συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα γύρω από τη στομία σας υγιές: 
 1. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι καθαρό και εντελώς στεγνό πριν εφαρμόσετε το κολλητικό.
 2. Προσαρμόστε το άνοιγμα του κολλητικού ούτως ώστε να εφαρμόζει ακριβώς γύρω από τη στομία σας.
 3. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πλήρης επαφή ανάμεσα στο κολλητικό και το δέρμα σας – ασκώντας μία ελαφριά πίεση με το χέρι σας κατά την εφαρμογή.
 4. Αλλάξτε τον σάκο ή τη βάση σας μόλις αισθανθείτε ενόχληση ή κνησμό.
 5. Ελέγχετε το μέγεθος της στομίας τακτικά, ιδίως αν έχετε κήλη.
 6. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σάκο ή τη βάση και τα βοηθητικά υλικά στομίας που είναι πιο κατάλληλα για το δικό σας σώμα. 

Χρήση του σωστού τύπου σάκου ή βάσης
Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων ανάμεσα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει και σας διευκολύνει στη χρήση.

Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτοκόλλητο σάκο με κολλητική επιφάνεια ενσωματωμένη στον σάκο και σύστημα δύο τεμαχίων με ξεχωριστό σάκο που κουμπώνει στη βάση. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφανείς και αδιαφανείς σάκους, σε βάσεις επίπεδες ή με κωνοειδές σχήμα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής. Αναζήτηση προϊόντων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Χρήση των κατάλληλων συμπληρωματικών υλικών
Η Coloplast προσφέρει επίσης πληθώρα συμπληρωματικών υλικών που διατίθενται ώστε να γίνει η χρήση του σάκου/βάσης στομίας ακόμα πιο άνετη. Αυτά μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της στεγανοποίησης, στην πρόληψη δερματικών προβλημάτων και στη μείωση των οσμών.

Μπορείτε να δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή και το άδειασμα ενός σάκου στομίας στα εκπαιδευτικά μας video.

Δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία

Η ατομική υγιεινή, η σωστή συχνότητα αλλαγής της βάσης ή του αυτοκόλλητου σάκου και η σωστή χρήση των προϊόντων είναι βασικές προϋποθέσεις για την αποφυγή επιπλοκών όπως είναι ο δερματικός ερεθισμός γύρω από τη στομία. Διατηρώντας το δέρμα γύρω από τη στομία υγιές μπορείτε να εξασφαλίσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Πώς δείχνει το υγιές δέρμα Healthy stoma
Αμέσως μετά την απομάκρυνση της βάσης ή του αυτοκόλλητου σάκου, ενδέχεται το δέρμα σας να είναι ελαφρώς ερυθρό. Η ερυθρότητα θα πρέπει να υποχωρήσει όσο εσείς καθαρίζετε και περιποιείστε την περιοχή γύρω από τη στομία. Στη συνέχεια, το δέρμα σας θα πρέπει να δείχνει το ίδιο με το υπόλοιπο δέρμα στην κοιλιακή χώρα. Σε περίπτωση που η ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από τη στομία δεν υποχωρεί, πιθανόν να είναι ερεθισμένο. 
 
Πώς δείχνει το ερεθισμένο δέρμα
Η βάση ή το κολλητικό του σάκου μπορεί να απορροφήσει υγρασία από τη στομία και να αρχίσει να διασπάται και να διαβρώνεται ύστερα από παρατεταμένη εφαρμογή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα γύρω από τη στομία να έρθει σε επαφή με τα κόπρανα ή τα ούρα και να προκληθεί δερματικός ερεθισμός.  

 
Στη φωτογραφία δίπλα βλέπετε πώς δείχνει ένα διαβρωμένο κολλητικό. Διαβρωμένο κολλητικό


 
Στη φωτογραφία δίπλα βλέπετε πώς δείχνει το δέρμα που παρουσιάζει δερματικό ερεθισμό. Δερματικός ερεθισμός


Τι να προσέξετε 
 • Απομακρύνετε και ελέγξτε τη βάση ή το κολλητικό του σάκου. Υπάρχουν ίχνη κοπράνων ή ούρων που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τον ερεθισμό;
 • Υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή βλάβη στο δέρμα γύρω από τη στομία σας που αποτυπώνεται αντίστοιχα στη βάση ή το κολλητικό του σάκου; 
 • Πόσο καλά εφαρμόζει η βάση ή το κολλητικό του σάκου γύρω από τη στομία σας; Το δέρμα γύρω από τη στομία είναι εκτεθειμένο σε κόπρανα λόγω κακής εφαρμογής; Μετρήστε τη διάμετρο και το σχήμα της στομίας σας για να δείτε αν η βάση ή το κολλητικό του σάκου σας είναι κομμένο στο σωστό μέγεθος και σχήμα. Χρησιμοποιείτε τον οδηγό κοπής που εσωκλείεται στη συσκευασία και αν χρειαστεί, προσαρμόστε το άνοιγμα της βάσης ή του κολλητικού του σάκου ούτως ώστε να εφαρμόζει ακριβώς γύρω από τη στομία σε διάμετρο και σχήμα.
 • Ποια είναι η θέση της στομίας σε σχέση με την επιφάνεια του δέρματος; Είναι πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του δέρματος ή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος; Ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η στομία σας, ενδέχεται να χρειαστείτε έναν διαφορετικό τύπο βάσης ή σάκου και συμπληρωματικά υλικά, κατάλληλα για το δικό σας σωματικό προφίλ.
 • Έχει διαβρωθεί το κολλητικό; Αν ναι, τότε θα πρέπει να αλλάζετε τη βάση ή τον αυτοκόλλητο σάκο νωρίτερα. Αλλάζοντας τη βάση ή τον αυτοκόλλητο σάκο πιο συχνά, έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε το δέρμα σας για τυχόν ερεθισμούς και την κατάσταση του κολλητικού για πιθανή διάβρωση.
Αν ο δερματικός ερεθισμός σας έχει προκληθεί από άλλους λόγους, συμβουλευτείτε τον Επαγγελματία Υγείας σας.
 

Διαδραστικά videos με πληροφορίες για τη στομία

Διαδραστικός οδηγός χρήσης
Στον διαδραστικό οδηγό χρήσης θα βρείτε εκπαιδευτικά video με αναλυτικές οδηγίες και πρακτικές συμβουλές τα οποία θα σας διευκολύνουν σημαντικά στη διαδικασία εφαρμογής του σάκου.

Περισσότερα

Προτεινόμενα προϊόντα στομίας