Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν την επέμβαση στομίας

Είναι φυσικό να σας απασχολούν πολλά ερωτήματα πριν από μια επέμβαση στομίας. Σε αυτήν την ενότητα, μπορείτε να λάβετε απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματά σας ώστε να είστε καλά προετοιμασμένοι και να αντιμετωπίσετε με γνώση τη νέα κατάσταση. Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της επέμβασης, το είδος των προϊόντων που θα χρησιμοποιείτε και άλλα σχετικά θέματα.


Γενικές πληροφορίες για την επέμβαση στομίας

Πεπτικό & ουροποιητικό σύστημα

Το πεπτικό σύστημα

 
Πεπτικό ΣύστημαΤο στομάχι
Όταν τρώτε, η τροφή κινείται προς το στομάχι μέσα από ένα μακρύ, στενό σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος. Εδώ, η τροφή διασπάται σε μικρότερα κομμάτια και με τη βοήθεια των πεπτικών υγρών μετατρέπεται σε χυλό.Το λεπτό έντερο
Στη συνέχεια, το περιεχόμενο του στομάχου μεταφέρεται στο λεπτό έντερο (ειλεός), όπου ολοκληρώνεται η πέψη. Το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων κυττάρων και τα διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος.


Το παχύ έντερο
Όταν όλα τα θρεπτικά συστατικά έχουν απορροφηθεί, τα υπολείμματα των τροφών μεταφέρονται στο παχύ έντερο (κόλον), όπου το σώμα σας απορροφά την περίσσεια υγρών και κάνει τα υπολείμματα των τροφών πιο συμπαγή. Στη συνέχεια, οι μύες του τοιχώματος του παχέος εντέρου (κόλον), ωθούν τα υπολείμματα των τροφών προς το ορθό, όπου αποβάλλονται από το σώμα σας μέσω του πρωκτού ως κόπρανα, με τη βοήθεια του σφιγκτήρα μυ.Το ουροποιητικό σύστημα


Το ουροποιητικό σύστημαΤα ούρα παράγονται στα νεφρά και μέσω των ουρητήρων περνούν στην ουροδόχο κύστη. Τα ούρα παράγονται συνεχώς, αλλά αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη μέχρι να υπάρξει ανάγκη για ούρηση. Τέλος, αποβάλλονται από το σώμα μέσω της ουρήθρας. 

Τι είναι η στομία;

Η στομία είναι το αποτέλεσμα μιας επέμβασης που πραγματοποιείται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν διαταραχές στην λειτουργία του εντέρου ή του ουροποιητικού συστήματος λόγω κάποιας πάθησης ή τραυματισμού.

Με τον όρο στομία εννοούμε το τεχνητό άνοιγμα το οποίο επιτρέπει την αποβολή των κοπράνων από το έντερο ή των ούρων από το ουροποιητικό.

Σε περιπτώσεις νεοπλασματικών ασθενειών, διαταραχών στη λειτουργία του εντέρου ή τραυματισμού μπορεί να απαιτείται επέμβαση με αποτέλεσμα τα κόπρανα να αποβάλλονται από ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Όταν η στομία δημιουργείται στο παχύ έντερο ονομάζεται κολοστομία ενώ όταν δημιουργείται στο λεπτό έντερο ονομάζεται ειλεοστομία.

Σε περιπτώσεις διαταραχών στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος λόγω κάποιας κακοήθειας μπορεί να απαιτείται επέμβαση προκειμένου να δημιουργηθεί μία εναλλακτική δίοδος των ούρων μέσω του κοιλιακού τοιχώματος.

Όταν η ουροδόχος κύστη νοσεί μπορεί να απαιτείται επέμβαση και ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθεί. Το άνοιγμα που δημιουργείται στο κοιλιακό τοίχωμα για την αποβολή των ούρων ονομάζεται ουροστομία.

Όταν η διαταραχή λειτουργίας εντοπίζεται στους ουρητήρες ή στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, η στομία που δημιουργείται ονομάζεται νεφροστομία.

Τύποι στομίας

Οι τύποι στομίας είναι οι εξής: Κολοστομία, Ειλεοστομία, Ουρητηροστομία και Νεφροστομία. Παρακάτω υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς τους τύπους στομίας.
 

Πληροφορίες για κολοστομία

ΚολοστομίαΗ κολοστομία είναι ένα χειρουργικό άνοιγμα στην κοιλιακή χώρα που πραγματοποιείται σε ένα μέρος του παχέος εντέρου (κόλον) και τοποθετείται συνήθως στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Τα κόπρανα σε αυτό το τμήμα του εντέρου είναι συμπαγή και επειδή η στομία δεν έχει μυ για να ελέγξει την αφόδευση, πρέπει να συλλεχθούν σε σάκο στομίας.

Υπάρχουν δύο χειρουργικοί τύποι κολοστομίας: Η τελική κολοστομία και η loop κολοστομία.
 


Τελική κολοστομία
Στην τελική κολοστομία αφαιρείται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου ή του ορθού και το υπόλοιπο έντερο εκστομώνεται στην επιφάνεια της κοιλιάς σχηματίζοντας μία στομία. Η τελική κολοστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή. Η προσωρινή λύση σχετίζεται με περιπτώσεις όπου το υγιές τμήμα του εντέρου που έχει εκστομωθεί στο κοιλιακό τοίχωμα δεν πρέπει να ενωθεί άμεσα με το υπόλοιπο υγιές τμήμα του εντέρου. Η μόνιμη λύση επιλέγεται σε καταστάσεις όπου δεν είναι δυνατή η επανασύνδεση των δύο τμημάτων του εντέρου.

Κολοστομία Loop
Η loop κολοστομία δημιουργείται με το έντερο να έρχεται στην επιφάνεια του δέρματος δια μέσου του ορθού κοιλιακού μυ. Γίνεται άνοιγμα κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του εντέρου με τις ανοιχτές άκρες να ράβονται περιμετρικά στο δέρμα και παραμένουν στη θέση τους με ένα στήριγμα εντέρου. Το ενεργό τμήμα του εντέρου αποβάλει τις κενώσεις, ενώ το ανενεργό τμήμα αποβάλει βλέννες. Η loop κολοστομία μοιάζει με την διπλού αυλού, με τη διαφορά ότι το έντερο δεν παραμένει ενωμένο στη μέση με στήριγμα εντέρου αλλά χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητα τμήματα, το ενεργό και το ανενεργό.Πληροφορίες για ειλεοστομία

ΕιλεοστομίαΣτην επέμβαση ειλεοστομίας, τμήμα του λεπτού εντέρου, ο ειλεός, παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα ώστε να σχηματιστεί η στομία. Η ειλεοστομία πραγματοποιείται συχνά σε περιπτώσεις όπου το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου νοσεί και εντοπίζεται συνήθως στη δεξιά πλευρά της κοιλίας. Τα κόπρανα σε αυτό το τμήμα του εντέρου είναι γενικά υδαρή και επειδή η στομία δεν έχει σφιγκτήρα μυ για να ελέγχει την έξοδο των κοπράνων και των αερίων, θα χρειαστεί να συλλέγονται σε έναν σάκο ειλεοστομίας (ανοιχτό).

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι επέμβασης ειλεοστομίας: Τελική ειλεοστομία και ειλεοστομία διπλού αυλού.
 
Τελική ειλεοστομία
Μια τελική ειλεοστομία πραγματοποιείται όταν τμήμα του λεπτού εντέρου αφαιρείται (ή απλά πρέπει να ξεκουραστεί) και το άκρο του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα για να σχηματιστεί μια στομία. Μια τελική ειλεοστομία μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

Η προσωρινή λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου το νοσούν τμήμα του εντέρου έχει αφαιρεθεί και το υπόλοιπο έντερο δεν είναι ακόμα έτοιμο να ενωθεί. Η μόνιμη λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις όπου η επανένωση του εντέρου δεν είναι δυνατή ή είναι πολύ επικίνδυνη.
 
Ειλεοστομία διπλού αυλού
Σε μια ειλεοστομία διπλού αυλού, τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα όπου στερεώνεται στο δέρμα και διατηρείται στη θέση του με ένα στήριγμα εντέρου. Γίνεται μία τομή στο επάνω τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια τα άκρα του στερεώνονται με ράμματα στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο, μια ειλεοστομία διπλού αυλού στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο στομίες που ενώνονται μεταξύ τους.

Η ειλεοστομία αυτού του τύπου είναι συνήθως προσωρινή και πραγματοποιείται για να προφυλάξει μια χειρουργική ένωση του εντέρου. Αν είναι προσωρινή, θα αποκατασταθεί σε επόμενη επέμβαση.


Πληροφορίες για ουροστομία

Αν η ουροδόχος κύστη ή το ουροποιητικό σύστημα υποστεί βλάβη ή νοσήσει και δεν μπορείτε να ουρήσετε φυσιολογικά, θα χρειαστεί μια εναλλακτική δίοδος των ούρων ώστε να παροχετευτούν έξω από τον οργανισμό. Αυτό λέγεται ουροστομία.

Υπάρχουν δύο τύποι επέμβασης ουροστομίας: Ουροστομία με ειλεοκύστη (Επέμβαση κατά Bricker) και ουρητηροστομία με Pig Tails.
 
ΕιλεοκύστηΟυροστομία με ειλεοκύστη (Επέμβαση κατά Bricker)
Ένα τμήμα του εντέρου παρακάμπτεται σε ένα άνοιγμα της δεξιάς πλευράς του κοιλιακού τοιχώματος το οποίο στερεώνεται με λίγα ράμματα στο δέρμα. Οι ουρητήρες διαχωρίζονται από την ουροδόχο κύστη και ενώνονται με το τμήμα του εντέρου. Επειδή αυτό το τμήμα του εντέρου είναι υπερβολικά μικρό για να λειτουργήσει ως κύστη και δεν έχει σφιγκτήρα μυ ή βαλβίδα για τον έλεγχο της ούρησης, θα χρειαστείτε έναν σάκο ουρητηροστομίας για τη συλλογή των ούρων.

 


Ουρητηροστομία με Pig TailsΟυρητηροστομία με Pig Tails
Ένας άλλος συνήθης τρόπος εκτροπής των ούρων είναι η ουρητηροστομία με pig tails (σωληνάκια). Στην περίπτωση αυτή έχουμε επίσης ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και οι ουρητήρες μεταφέρονται απευθείας στην επιφάνεια της κοιλιακής χώρας μέσω pig tails. Η επέμβαση μπορεί να είναι αμφίπλευρη με ένα pig tail (σωληνάκι) δεξιά και ένα αριστερά στην κοιλιακή χώρα ή μονόπλευρη από τη δεξιά, συνήθως, πλευρά.

 


Πληροφορίες για νεφροστομία

ΝεφροστομίαΣε μια επέμβαση νεφροστομίας τοποθετείται από το δέρμα ένας μικρός καθετήρας/σωλήνας (pig tail) στο νεφρό με σκοπό να παροχετεύει τα ούρα εξωτερικά σε έναν σάκο. Αυτό συνήθως συμβαίνει είτε λόγω φραγμένων ουρητήρων είτε όταν αντιμετωπίζονται προβλήματα στο κατώτερο ουροποιητικό. Η νεφροστομία εντοπίζεται στην πλάτη ακριβώς κάτω από τα πλευρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί προσωρινή λύση. 

Μαρτυρίες χρηστών στομίας

Η σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, Aisha, μας λέει πώς η θετική σκέψη την βοήθησε στη διάρκεια της επέμβασης στομίας της.

«Διαγνώσθηκα με ελκώδη κολίτιδα το 1990 στην ηλικία των 19 ετών...»